понеділок, 20 лютого 2017 р.

17 лютого

Причастімося  розмовою – українською  мовою

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

 

Відомо, що в Україні є три дати, пов’язані з мовою і писемністю. Це, зокрема, День української писемності та мови, який відзначається 9 листопада у день ушанування пам’яті  Преподобного Нестора Літописця,  День слов’янської писемності і культури – 24 травня на честь святих Кирила і Мефодія і
 21 лютого  Міжнародний День рідної мови.
        Історія свята рідної мови, на жаль, пов’язана з трагічною подією. У 1952 р. в Пакистані тогочасна влада проголосила єдиною державною мовою урду, яка рідною була лише для 3% населення, що дуже негативно було сприйнято особливо на сході держави, де всі виключно розмовляли бенґальською мовою. 21 лютого 1952 року в Дацці, під час демонстрації протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови, поліція та військові жорстоко розправилися із студентами-демонстрантами. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Банґладеш) цей день відзначають у країні, як день полеглих за рідну мову. За пропозицією Бангладеш, ЮНЕСКО і проголосила вперше 21 лютого 2000 р. Міжнародним днем рідної мови.
    Отже, щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги людства на мови меншин , яким загрожує зникнення.
      Нині на Землі нараховується приблизно 6 000 мов, але справа в тому, що 95% з них охоплюють дуже малу частину населення світу. За даними ЮНЕСКО, ними розмовляють всього 4% людства. До того ж на Землі існує 200 мов, кожною з яких спілкуються менше 10 осіб. Відтак зрозуміло, що часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Вважається, що кожного місяця у світі зникає дві мови, а науковці попереджають, що в XXI столітті щонайменше 40% мов можуть зникнути з лінгвістичної карти світу.
     За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злетів і падінь, переслідувань і заборони, зневажливого ставлення з боку влади, однак вижила і зберегла свою красу і милозвучність.
    Українська мова – рідна, велична – об’єднує нас, українців, ідентифікує, збагачує духовно, творить сильну непереможну націю.
Пам'ятаймо, що ми живемо у мові, а вона – нас. Любімо, поважаймо нашу неповторну, самобутню мову.
       Дбаймо про рідну мову, шануючи також право інших народів на свою  мову.
Для користувачів бібліотеки протягом 10 днів діятиме книжково-ілюстративна виставка «Мова -  це зв'язок століть, це поступ у майбутнє».


Немає коментарів:

Дописати коментар