понеділок, 29 червня 2015 р.

Всесвітній  день поцілунку
       Це - неофіційне свято, придумане в XIX столітті у Великобританії, а наприкінці ХХ століття було затверджено Організацією Об’єднаних Націй і отримало статус міжнародного.
       Святкується щорічно 6 липня.


Поцілунок – дотик губами до кого-небудь
 або чого-небудь для вираження любові або
 на знак вшанування.




                          Поцілунки часто супроводжуються обіймами.
                                                         Поцілунок є темою багатьох творів мистецтва.

       Загалом поцілунок висловлює позитивні почуття людини, найчастіше почуття любові. Поцілунок може бути щирим і нещирим. Найвідоміший нещирий поцілунок в християнській культурі – це “поцілунок Іуди”, що походить із тексту Біблії і став ідіомою, що виражає вищу ступінь підступності людини.
Поцілункові      рекорди:
*    Найдовший поцілунок: 14 лютого 2013 року пара з Таїланду встановила світовий рекорд, безперервно цілуючись 58 годин 35 хвилин і 58 секунд.
*    Найвитриваліший цілувальник: 15 вересня 1990 року на Мінесотському фестивалі відродження Альфред Вольфрам поцілував 8001 людину за 8 годин (тобто, по людині за кожні 3,6 секунди). У 1998 році він зробив спробу побити рекорд, поцілувавши 10504 людини.
*    Найнасиченіший поцілунками фільм: “Дон Жуан” (1926 рік, компанія “Уорнер Бразерс”). У ньому нарахували 191 поцілунок.
*    Найдовший поцілунок у кіно: Реджіс Тумі і Джейн Вайман цілувалися впродовж 185 секунд у фільмі “You're in the Army Now” (“Тепер ти в армії”, 1941 рік), що займає 4% всієї тривалості фільму.
*    Найбільш ранні письмові відомості про поцілунки знайдені серед ведичних текстів Індії, що написані на санскриті, й які мають вік 3500 років.
*    Чинники, що вбивають у жінок бажання цілуватися: на першому місці – поганий запах з рота, на другому місці – запах поту, на третьому – коротке підборіддя у чоловіка. Чверть опитаних дівчат у віці 15-24 років призналися, що заради одного-єдиного поцілунку свого кумира вони з радістю погодилися б цілий рік гладити його сорочки.
*    Опитування показали, що чоловіки, які щодня цілують своїх дружин перед виходом на роботу, мають вищий дохід, ніж ті, які цього не роблять.

     В середні віки в Італії чоловік, що поцілував дівчину на людях, повинен був обов’язково на ній одружуватися. У місті Неаполь закони були найжорстокішими: поцілувавшись на вулиці, можна було загриміти у в’язницю, а то і зовсім позбутися життя, якщо це відбулося на очах високої духовної особи.
     В середньому людина за все життя витрачає на поцілунки 2 тижні.

Цікаві факти про поцілунки:
v З 1981 року дослідженням природи поцілунку займається Всесвітній комітет охорони здоров’я при ООН. Приємна робота, чи не так? А наукова назва процесу поцілунку – філематологія.
v Що може змусити серце перекачувати щохвилини на один літр крові більше звичайного? Надати руху 28 м’язів тіла одночасно й миттєво підвищити артеріальний тиск? Спровокувати викид адреналіну, а також спалити дюжину калорій? Ранкова пробіжка, здача іспиту, побілка стель? Ні це – поцілунок.
v Невинний поцілунок “чмок-чмок” спалює 5 калорій. Збільшивши інтенсивність цілування, ви можете спалити до 30 калорій за один поцілунок. Для порівняння: хвилина швидкої ходьби спалює всього 4-5 калорій.
v Під час поцілунку від однієї людини іншій передається 278 різних культур бактерій. На щастя, 95 відсотків з них не представляють небезпеки.
v Цілуючись, ми обмінюємося 9 мг води,0,7 гальбуміну,0,18 горганічних речовин, 0,7 мг жирів й 0,45 мг солі.
v Поцілунки діють в нашому організмі як наркотик і можуть сприяти виділенню дофаміну (нейромедіатор, – біологічно активна хімічна речовина, яка в мозку людини передає емоційну реакцію та дозволяє відчувати задоволення і біль), який є життєвонеобхідною речовиною, нестача якої зумовлює погане самопочуття (пригнічений емоційний стан), а також призводить до дуже серйозних розладів руху та м’язової активності (наприклад хвороба Паркінсона). Надмірне виділення дофаміну викликає наркотичну залежність, подібну до дії кокаїну (мабуть, щоб таке трапилося, необхідно пристрасно цілуватися 24 години на добу).
v Поцілунок достатньої тривалості набагато кращий, ніж жувальна гумка, нормалізує кислотність в порожнині рота. Цілуючись кожного разу після їжі, ви значно знижуєте ризик виникнення карієсу. Поцілунок викликає значне збільшення пульсу (до 110-120 ударів у хвилину у чоловіків і до 180 у жінок). А це приводить до поліпшення кровообігу, перекачуванню додаткового літра крові. Клітини при цьому отримують додаткову кількість кисню, а життєвий тонус підвищується. За допомогою довгого поцілунку можна позбутися гикавки. При французькому поцілунку працюють близько 30 м’язів, з них 12 відповідають за рухи губ і 11 – язика.
v Наука про поцілунок — філематологія.
v Кожен десятий хлопець починає цілуватися «по-справжньому», ще не досягнувши 10-річного віку. До чотирнадцятирічного віку вже 50 відсотків людей обох статей знають, що таке «цілуватися взасос».
v В середньому жінка цілує 7-9 чоловіків, перш ніж одружитися.
v В середні віки в Італії чоловік, що поцілував дівчину на людях, повинен був обов'язково на ній одружуватися. У місті Неаполь закони були найжорстокішими: поцілувавшись на вулиці, можна було загриміти у в'язницю, а то і зовсім позбутися життя, якщо це відбулося на очах високої духовної особи.
v В Японії вважається дуже непристойним цілуватися при свідках. Саме з цієї причини ви майже ніколи не побачите поцілунку в японському фільмі. Те, що у всьому світі називається «японським» поцілунком, виконується так: встаньте на відстані одного кроку один від одного, нахиліться вперед і, витягнувши губи, доторкніться ними губ партнера. Рот не відкривати!
v Ескімоси, Полінезійці не цілують один одного в рот. Вони труться носами.
v Африканці виражають пошану до вождя, цілуючи землю, по якій він ходив.
v Римляни на знак вітання цілували очі один одного. Це повна протилежність російській прикметі, по якій цілувати очі, — до розставання.
v В давнину в Англії існував такий звичай: під час ярмарків жінки брали яблуко, встромляли в нього гвоздику і пропонували яблуко тому, з ким хотіли поцілуватися. Чоловік повинен був вийняти гвоздику, розжувати її, а потім поцілувати жінку. Він не мав права відмовитися.
v У Древньому Римі в знак вітання цілували не тільки друзів і членів родини, також торговців і просто перехожих.
v Найдовший поцілунок, занесений до Книги рекордів Гінесса, тривав 17 днів 10 годин і 30 хвилин. Переможці загриміли в лікарню з виснаженням організму. Після виписки їх шляхи розійшлися і більше не перетиналися.
v Кожне наступне покоління починає цілуватися «по-справжньому» раніше, ніж попереднє.Так 70 % молодих людей від 16 до 24 років цілуються вперше до того, як їм здійсниться 15, у той час як з їхніх батьків такий досвід мали всього 46 %.

Відомі цілувальники всіх часів і народів:
Ø Рудольф Валентіно — голлівудська кінозірка 20-х рр. XX ст.; Казанова — італійський коханець, що жив в XVII ст.; Іуда — людина, що зрадила Ісуса після того, як поцілувала його; Джеймс Бонд — герой-коханець; Дракула — упирь — кровопивця; Мерілін Монро — голлівудська кінодіва.
Ø Найнасиченіший поцілунками фільм: «Дон Жуан» (1926 р., компанія «Ворнер Бразерс»). У ньому нарахували 191 поцілунок.

Ø Найдовший поцілунок в історії кіно: Реджис Тумі та Джейн Ваймен цілувалися протягом 185 секунд у фільмі «You're in the Army Now» («Ти зараз в армії», 1940), що займає 4 % всієї тривалості фільму.


Немає коментарів:

Дописати коментар