понеділок, 18 травня 2015 р.

"  Барвисто   вишита   благодать "
21  травня  2015  року  відзначаємо  День  вишиванки

Щороку  третього  четверга
 травня  cвяткуємо  День  вишиванки.


День вишиванки – всеукраїнське свято. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. В цей день кожен українець може одягти вишиванку і вийти в ній на роботу, в університет, школу, чи садочок.

        
                  Вишивання-це давнє заняття людей в Україні, йому тисячі літ.

             Мабуть, важко знайти в Україні оселю, де б не було вишиванок. Українці настільки залюблені у вишивку, що вишивають не тільки жінки, але й чоловіки.Люди вишивали рушники, якими прикрашали свій дім, образи, а ще дарували своїм дітям у щасливу і далеку дорогу, та підносили дорогим гостям хліб. Але найкращим оберегом була вишита сорочка, бо вона захищала не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів. От і сьогодні, уже в 21 столітті, народна традиція не зникає, а набирає обертів популярності, стає актуальною і підсилюється сучасними формами одягу, новими узорами.
         Нашому народу дуже близькі дорогі давні традиції, милі серцю вишиті рушники, доріжки, серветки, килими, скатертини. І коли все це вишите власними руками з любов'ю, добром, то в домі панує затишок, хороша і благодатна аура. А якщо це все ще й вишите чоловічими руками? Ну як Вам? Роботи  такого справжнього українця,  мужнього та трішечки сором'язливого чоловіка, який своїми натрудженими руками створює неземну красу вишивки хочеться  показати  всьому світові. Перелік робіт Легенчука  Івана  Трохимовича різноманітний - це ікони, рушники, картини.
   

  
           Красу, недоторканність , чистоту та вправність  робіт народної  майстрині Янович Ніни Петрівни, вчителя Черняхівської ЗОШ І-ІІІ ст..,  неможливо описати. Їх потрібно тільки бачити на власні очі. Це справжні перлини, створені жіночими руками, її  баченням образу майбутньої вишивки. Сама розповідає :"Треба, щоб не пропали наші традиції , не канули у вічність, хочеться всім прищепити любов до української вишивки, щоб своїми роботами зуміли прикрасити і свій дім і одяг, а ще порадувати інших."



           Виставку творчих робіт  черняхівських майстрів – вишивальників  всі охочі можуть споглядати у районній бібліотеці для дорослих. 

Немає коментарів:

Дописати коментар