вівторок, 10 березня 2015 р.

Щороку в березні згадуємо ім'я того, кого по праву називають Пророком, Кобзарем.

У літературі кожного народу серед її великих творців є поети, імена яких оповиті невмирущою любов'ю і славою. Таким поетом українського народу є Тарас Шевченко, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людського генія. Фонди нашої книгозбірні за останній рік поповнились фундаментальною літературою:
Шевченківська енциклопедія в шести томах.

       Видання підготовлено за державним замовленням на випуск видавничої продукції Національної академії наук України та випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга» 2012 року. «Шевченківська енциклопедія» — це масштабний проект Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, приурочений до 200-річного ювілею Великого Кобзаря.
        Упорядники «Шевченківської енциклопедії» прагнули якомога повніше представити унікальну постать Тараса Шевченка — поета і художника, висвітлити його визначальну роль у суспільному житті українського народу: як у культурному розвитку тієї доби, так і в діяльності духовних спадкоємців.

      Харківське видавництво «Фоліо»  випустило об’ємне науково-популярне видання «Тарас Шевченко та його доба» у трьох томах, авторами якого є Рем Симоненко та Віктор Берестенко. Тритомник вийшов за бюджетною програмою «Українська книга» на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення.
       Автори мали на меті домогтися правди про життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка. Спираючись на документальні свідчення, представлені у тритомнику, читач має можливість краще зрозуміти епоху, в якій жив і творив Пророк української нації,  ознайомитися з цінними дослідженнями шевченкознавців, здійснених ними за останні кілька століть.

     У першому томі, зокрема, розповідається про становлення й розвиток шевченкознавства, про дослідження творчої спадщини великого митця — поета, художника, революціонера, а також про його злиденні роки дитинства і юності, аж до визволення з кріпацтва і вступу до Петербурзької академії художеств.


     У другому томі йдеться про найбурхливіший період у житті Т.Г.Шевченка: навчання у Петербурзькій академії художеств, знайомство і спілкування з видатними діячами культури того часу: В.Жуковським, К.Брюлловим, Ф.Глинкою, Є.Гребінкою, Г.Квіткою-Основ’яненком та іншими, участь у Кирило-Мефодіївському товаристві, арешт і заслання.

     До третього тому увійшли матеріали, що стосуються останнього періоду життя і творчості Т.Г.Шевченка від повернення із заслання і до самої його смерті у 1861 році. Також у цьому томі висвітлюються історичні погляди поета та його вплив на розвиток української та світової літератури і на творчість таких видатних митців, як Леся Українка, Іван Франко, Михайло Драгоманов, що стали спадкоємцями традицій Кобзаря.

Хрестоматійно-документальне видання «Тарас Шевченко та його доба» в першу чергу становитиме інтерес для викладачів, студентів, а також читачів, які цікавляться сучасною Шевченкіаною, отож запрошуємо до читання!!!




           


Немає коментарів:

Дописати коментар