пʼятницю, 27 лютого 2015 р.

Поема   Юрія   Гудзя   «Барикади на Хресті»   сьогодні   актуальна   як   ніколи!
Пророчу   книжку  житомирського поета,  що  побачила  світ  минулого року  в  польському  Люблині,  презентували  в  Житомирі.

      Ю́рій Петро́вич Ґу́дзь  народився у селі Немильня Новоград-Волинського району на Житомирщині  1 липня 1956 року, помер за трагічних і нез'ясованих обставин: його знайшли з проломленим черепом на одній з центральних вулиць Житомира —  20 лютого 2002 року.
      Український поет, прозаїк, драматург, есеїст, публіцист, художник, філософ.     
     Член Національної спілки письменників України   (Житомирське відділення, 1991) та Асоціації українських письменників  (Київське відділення).

  Поема «Барикади на Хресті» Ю. Ґудзя 
стала останньою в його творчому доробку, яку друзі письменника видали вже посмертно. Над написанням поеми Ю. Ґудзь працював протягом 2001 – 2002 років, про що свідчать спогади його друзів.
         Поема «Барикади на Хресті» – багатоплановий твір, насичений різними образами, символами та мотивами, що тісно взаємодіють. Скажімо, мотив  повстання в українській літературі не новий. У літературі романтизму  ХІХ ст. найвідомішим пророком та борцем за справедливість був  Т. Шевченко. У постмодерній літературі такою постаттю є Ю. Ґудзь, якому  випало застати комуністичний період та перші десятиліття незалежності  України. Як громадянина, його турбувала зрусифікованість та байдужість  українців, тому він, як поет, за допомогою художнього слова прагнув  надихати людей на захист прав свободи та гідності.
         Розглядаючи творчість Ю. Ґудзя як художника слова, письменник-  перекладач А. Шевчук у спогадах пише, що «поемою «Барикади на Хресті»  Ю. Ґудзь передбачив і Хрещатик, і Помаранчеву революцію» Вміло об’єднані поетом біблійні  сюжети та образи, спрямовані на підняття національного духу, реалізують  художній простір поеми.
Бібліографія:
  • ·       Гудзь Юрко. Боротьба з хворим янголом. — К., 1997. — 75 с. — (Бібліотечка сучасної української поезії).
  • ·        Гудзь Юрко. Замовляння невидимих крил: Новели та оповідання. — Т. : Джура, 2001. — 160 с. — (Серія «Українська Реконкіста»).
  • ·        Ґудзь Ю. Postscriptum до мовчання / Юрій Петрович Ґудзь. — Торонто : Бескид, 1990. — 88 с.
  • ·        Ґудзь Ю. Барикади на Хресті / Юрій Петрович Ґудзь. — Тернопіль : Джура, 2009. — С. 231–244.
  • ·        Ґудзь Ю. Речам і символам їхню сутність / Юрій Петрович Ґудзь // Артанія. — 2008. — № 3. — С. 79.
  • ·        Зборовська Н. Юрко Гудзь: Психометафізичний портрет / Ніла Зборовська // Літературна Україна. — 2011. — № 30. — С. 1,10-11.
  • ·        Левченко О. Глеки споминів. Юрко Ґудзь у літературних осередках Житомира 1999 – 2002 рр. // ЛЮБЛЮ+СЛОВО: Літературно-художній журнал. – № 2 (18), 2011. – С.139-150
                           Список використаної літератури та Інтернет-джерел:
  • ·        Савенець А : «Поема  Гудзя  сьогодні  актуальна  як  ніколи» // Субота. - №8. - 2015. – 18  лютого. - С.7



                                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар