вівторок, 9 травня 2017 р.

Співець  духовної  краси
24 травня -- 105 років від дня народження Михайла Стельмаха (1912-1983)
                          Я  все  життя  писав  про  вас,  для  вас…
       

     Ювілей – завжди пора роздумів над долею письменника. Українському письменнику Михайлу Стельмаху нинішнього травня виповнилося б 105 років. Нинішня ювілейна дата спонукає до розмірковувань стосовно покоління українських митців, про яких донедавна говорилося й писалося лише з додатком «радянські».

      Михайло Панасович Стельмах – український поет і прозаїк, драматург і фольклорист, публіцист і кіносценарист. Жанровий і тематичний діапазон творчості митця дуже широкий, а художня палітра – різнобарвна і приваблива. Стиль його письма чарує, полонить читача. 
      «Стою перед вами, зачарований людською красою, і красою вечірніх дівочих пісень, красою сонця в небі, і красою матері і дитини, і красою матері-землі, і красою діянь і звершень мого безсмертного народу.
            Земний уклін моєму народові за всі його щедроти… І за те, що він вклав у наші серця безмірну любов до людей і казковий вогонь Прометея», - ці слова належать Михайлові Панасовичу.
          Про український народ думав Михайло Панасович свою нескінченну думу, йому віддав увесь багатогранний талант, усі поривання. Своїми поезіями, оповіданнями, повістями й романами письменник підніс рідне слово до вершин українського письменства XX століття, відтворив глибинні площини народного життя.
        Письменник виборював змогу сказати основне: про правду і кривду, про хліб і сіль, про високу мораль і працелюбність рідного народу, про кохання і материнство, дитячу наївність і старечу мудрість, про красу української мови і пісні.
      Визначні твори письменника «Хліб і сіль», «Кров людська – не водиця», «Велика рідня», «Правда і кривда», «Дума про тебе», «Чотири броди» добре знані не тільки в нашій державі, а й у багатьох країнах світу. За роман «Велика рідня»  Михайло Стельмах удостоєний звання лауреата Державної премії, а за роман «Чотири броди» в 1980 році – Державної премії імені Т. Шевченка.

         Запрошуємо молодь містечка до знайомства з творчістю видатного майстра  художнього слова.  

Немає коментарів:

Дописати коментар