пʼятницю, 7 серпня 2015 р.

Сьогодні народився  Пантелеймон Куліш, український письменник, драматург, фольклорист, етнограф, перекладач, критик, редактор, видавець.
Автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада».

Пантелеймон Куліш
(1819—1897)

   
   Пантелеймон Куліш(псевдоніми — Панько Казюка, Павло Ратай, Хуторянин та ін.) устиг проявити себе мало не в усіх сферах письменницької та гуманітарно-наукової діяльності. І про нього можна говорити як про поета і прозаїка, історика й етнографа, перекладача й мовознавця, публіциста й культурно-освітнього діяча. Творчу роботу Куліш поєднував із державною службою та громадською діяльністю. До того ж саме він розробив упроваджену  в Україні систему сучасного алфавіту і правопису, так звану кулішівку (на західних землях трансформовану в желехівку).
      Куліш постійно перебував у емоційно напруженому стані духовного пошуку, переживав жагучі захоплення й сильні розчарування. Відкидав ілюзії молодості, піддавав їх нещадній критиці. Тому не дивно, що в шістдесят-сімдесят років він не визнавав надій та ідеалів, близьких йому у двадцяти-тридцятирічному віці. Багато хто бачив у цьому мало не зраду українських національних інтересів, утім, зробити Кулішеві закид стосовно особистої вигоди внаслідок зміни поглядів не міг ніхто. Багато поколінь українських патріотів поділяли ті романтичні захоплення, яких не уникнув і він, але протягом життя він їх цілком переборов.





Цей портрет знаходився серед малюнків, значна частина яких 1847 p., під час арешту Шевченка, потрапила до III відділу і була повернена художнику після заслання, про що свідчить його розписка від 29.I 1859 р.

Датується часом зустрічей
 Шевченка з Кулішем
від червня 1843 до січня 1847 р.






     
                                                Т.Г. Шевченко

                                                         Портрет Пантелеймона Олександровича Куліша
                                                                                Полотно, олія (40,3 х 32,2)
                                                                               травень 1843 — січень 1847







Немає коментарів:

Дописати коментар