середу, 12 серпня 2015 р.

Світ  людини  майбутнього




22 серпня – 95 років від дня народження
Рея Дугласа  Бредбері –
 відомого  американського письменника -фантаста.



    "Те, що ви робите в житті, має бути тим, що ви любите, і треба любити те, чим ви займаєтеся", - говорив письменник. З цим кредо Рей Бредбері прожив все життя. У дитинстві він любив казки і комікси. А в 12 років сам почав писати. Спочатку його публікували в дешевих збірках фантастики, грошей це не приносило, і молода людина заробляла 10 доларів в тиждень, продаючи газети. Юний Рей не став поступати в коледж, замість цього він годинами просиджував в бібліотеках, читаючи науково - популярну літературу. "Я здобув освіту в бібліотеці, коли мені було 23, і це було безкоштовно. Бібліотека дає людям все, що потрібне, абсолютно безкоштовно", - згадував Бредбері.
        Коли книги Бредбері з'явилися в нашій країні на початку 60-х, це стало справжнім літературним потрясінням. Його романи "Марсіанські хроніки", "451 градус за Фаренгейтом", повість "Вино з кульбаб" і багато інших фантастично хороші. І як справжній провидець, Бредбері з 12 років знав, чим займатиметься на планеті - виводити людську свідомість на простори Всесвіту.
     За все життя класик фантастичної літератури написав близько 400 розповідей, У Росії знімався  фільм "Вино з кульбаб", в розробці сценарію до якого фантаст брав участь особисто. На зйомки пішло 7 років і картина вийшла на екрани лише в 1997 році. На творах Рея Бредбері виросло декілька поколінь людей, які вважали його живою легендою. А він при цьому, здається, завжди залишався в душі хлопчиськом, який просто любить фантазувати і мріяти.
     Своєю радістю життя ділиться з читачами Рей Бредбері в автобіографічній повісті «Вино з кульбаб». 
Ця книга про дитинство, про хлопчиська, про літо. «Вино з кульбаб. Самі ці слова — точне літо на мові. Вино з кульбаб — спіймане і закупорене в пляшці літо». Повість складається з окремих історій-розповідей, кожен з яких мудрий і оптимістичний. Всі події, що відбуваються в книзі, представлені через призму дитячого сприйняття, що додає повести дивну атмосферу легкості і доброзичливості.


Обов'язково цього літа прочитайте повість «Вино з кульбаб» і доторкніться до світу дитинства разом з Реєм Бредбері.


Світову славу письменникові приніс  роман «451 градус за Фаренгейтом». Цікаво, що був він опублікований в перших номерах журналу «Плейбой» в далекому 19951 року. В Бредбері було таке  визначення фантастики: «Фантастика – це наша реальність, доведена до абсурду». У романі Бредбері передбачив і описав наше сучасне життя, точніше знищення світової культури масової. Роки опісля, відповідаючи на питання, чому не збулися багато його передбачень, письменник відповів: «Тому що люди – ідіоти». Сучасне суспільство хоче займатися вжитком – пити пиво і дивитися серіали. Вони придумали костюми для собак, посади рекламного менеджера і даремні штуки наче б айфона. Адже можна було розвивати науку і освоювати космос.
         Репутацію майстра наукової фантастики Бредбері принесли «Марсіанські хроніки», де йдеться про космічну війну у близькому майбутньому. Події, зображені в «Марсіанських хроніках» Бредбері, відбувалися майже 30 років, а саме: з січня 1999 по жовтень 2026 року.




Прекрасні   цитати   Рея   Бредбері,
                                                  які  підносять  прямо   до   зірок

Ø Ширше відкрий очі, живи так жадібно, ніби через десять секунд помреш. Намагайся побачити світ. Він прекрасніше будь мрії, створеної на фабриці і оплаченої грошима.
Ø Перше, що дізнаєшся в житті, — це те, що ти дурень. Останнє, що дізнаєшся, — це що ти, все той же дурень.
Ø Коли людині сімнадцять, вона знає все. Якщо їй двадцять сім і вона як і раніше знає все — значить, їй все ще сімнадцять.
Ø Чоловік в 17 років — ідіот, в 18 — бовдур, до 20 розвивається  до  придурка, в 25 він простак, в 30 — ні  те ні се, і тільки до славного 40-річного віку стає звичайним  дурнем.
Ø Є злочини гірше чим спалювати книги. Наприклад - не читати їх.
Ø Життя і так дуже серйозне, щоб ще і сприймати його  серйозно.
Ø Безумство відносне. все залежить від того, хто кого замкнув в якій клітці.
Ø В  зла є лише одна сила - та, якою наділяємо його  ми самі.
Ø Я  випробовував просте і найбільше на світі щастя - я був живий .
Ø Так, вільного часу у нас вдосталь. але чи є у нас час подумати?
Ø У нас один обов'язок – бути щасливими.
Ø Любов – це коли хтось може повернути людині самого себе..
Ø Коли життя хороше, сперечатись про нього не потрібно.



Немає коментарів:

Дописати коментар