понеділок, 8 травня 2017 р.

10 травня      
Микола  Костомаров – гордість  України
До 200 – річчя від дня народження М.І. Костомарова
( 16 травня 1817 –  19 квітня 1885)

                                          ... Любітися,  діти слави,                        
                                                                                                                         Любов нас спасає!                    Костомаров М. І.

З  25  квітня  2017 р. в юнацькому абонементі відкрита книжкова виставка присвячена 
Миколі  Івановичу Костомарову.

    У травні  виповнюється 200 – ті роковини від дня народження видатного історика, етнографа, поета – романтика, мислителя, публіциста, громадського діяча, талановитого письменника  і, безумовно, великого патріота своєї батьківщини Миколи Івановича Костомарова. Людина непересічної долі, величезної культури і освіченості, історик і археолог, фольклорист і етнограф, поет і прозаїк, Микола Іванович Костомаров був насамперед працьовитою людиною й увесь свій вік провів за письмовим столом і в архівних пошуках документів, які давали йому змогу відкривати нові сторінки у вітчизняній історії.

Микола Костомаров – перший класик української історичної науки.

 Він був перший, хто у той час звернувся до вивчення історії  України, що тоді, та, нажаль, і до недавнього минулого, вважалося недоречним.

     Саме М.І.Костомаров один з перших порушив питання про узаконення мови українського народу, його історії, активно відстоював думку, що творцями історії  є не царі та їх наближені вельможі, а народ.

  Служіння народові було головним змістом життя і праці М.І. Костомарова.

     Як письменник М. Костомаров належить до харківської школи романтиків.

       Збірки поезій (під псевд. Ієремія Галка) "Укр. баляди" (1839) і "Вітка" (1840) містять твори історичної тематики з старокнязівської доби ("Митуса", "Ластівка") й Гетьманщини ("Дід пасічник"), в яких автор підкреслює безперервність національних традиції аж до сучасности; філософські, історіософічні й любовні вірші в народному дусі.

      Мова поезій Костомарова характеризується, з одного боку, широким використанням словника й фразеології народної пісні, з другого — намаганням підносити її до рівня літературної.

        Історичні  драми "Сава Чалий" (1838) і "Переяславська ніч" (1841) становлять цікаві спроби в стилі "високої трагедії", вони не відтворюють ні історичного, ні побутового тла, а характер драматичного напруження й загибель героїв у фіналі свідчать про значний вплив В. Шекспіра на творчість М.Костомарова.


Немає коментарів:

Дописати коментар